Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2019

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Van onze wijkagent: Camera's

Als wijkagent krijg ik regelmatig vragen over de rechten en plichten die mensen hebben, wanneer zij camera’s aan hun woning hebben hangen.
Dit kan gaan over mensen die camera’s willen hangen en willen weten aan welke regels zij zich moeten houden, maar vaker zijn het klachten over de camera’s van de buren.
Mensen voelen zich in hun privacy aangetast en willen graag weten of de buren zomaar alles mogen filmen.
Als politie roepen wij mensen op om hun camera’s aan te melden, zodat de politie inzichtelijk heeft waar camera’s hangen.
Dit artikel geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Deze zijn terug te vinden op www.politie.nl door te zoeken op ‘camera in beeld’.

Camera in Beeld
Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in de wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten oplossen.

Camera’s plaatsen
Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden.
Bijvoorbeeld:

  • Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen, dit kan door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
  • Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
  • U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.

Op de site van de Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera’s.
Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken. Hebt u camera’s aan de woning hangen? Dan treft u binnenkort mogelijk een folder aan in de brievenbus met wat extra informatie. U kunt zich aanmelden op de site van de politie.

Paul van Oort