Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2019

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Wil je iets doen of weten?
Bezoek het Buurtplein!

Misschien heb je de poster al gezien of het op social media gelezen: Buurtplein Achtse Barrier is vernieuwd. De website ziet er aantrekkelijker uit en de informatie is makkelijker vindbaar. Bovendien kun je nu gratis professionele zelfzorg-trainingen volgen bij het onderdeel Gezondheid en Welzijn. Het Buurtplein is dé centrale digitale ontmoetingsplek van de wijk!

   


Wil je weten wat er in de wijk te doen is en welke organisaties allemaal actief zijn? Voortaan ga je naar www.buurtpleinachtsebarrier.nl. Dit is hét vertrekpunt voor de informatie die alle wijkorganisaties én wijkbewoners te bieden hebben. De homepage geeft je meteen een ‘buurtpleingevoel’. Vandaaruit kun je vijf richtingen op:

  • Samen met en voor elkaar; o.a. activiteiten, vrijwilligers(werk), sociaal.
  • Leefbaarheid en veiligheid; o.a. Leefbaarheidsteam, buurtpreventie.
  • Informatievoorziening, o.a. wijknieuws, wijkkalender, ’t Brierke online.
  • Wie zit waar; een overzichtelijke kaart met voorzieningen en organisaties.
  • Gezondheid en welzijn.

Over Gezondheid en welzijn
Omdat we op deze plek altijd over gezondheid en welzijn schrijven, lichten we dat onderdeel van het Buurtplein uitvoeriger toe. Corina Martin is de beheerder van alles wat er rondom Gezondheid en welzijn op het Buurtplein staat. Ze woont in de wijk en is ook verbonden aan Elz’, het samenwerkingsverband van zorgverleners in Achtse Barrier.

“De verbetering van het Buurtplein zit ‘m vooral in de overzichtelijkheid. Eerst zagen veel mensen door de bomen het bos niet meer, zoveel tekst stond er op de website. In de nieuwe opzet gaan we uit van de behoefte van de wijkbewoner.”

Betrouwbare informatie
Bij ‘Gezondheid en welzijn’ staat alles wat je in de wijk kunt halen om (vooral samen!) gezond en vitaal te blijven of te worden. Alle informatie is betrouwbaar, want beheerder Corina heeft nauw contact met de zorgverleners van Elz’. Drie onderdelen van ‘Gezondheid en welzijn’ springen eruit, vertelt ze: de zelfzorg-trainingen, de vraagbaak en de groepen.

Gratis training volgen
Uniek is de mogelijkheid om gratis een online zelfzorg-training te volgen. “Dit zijn kwaliteitstrainingen die onze zorgverleners aanbevelen”, benadrukt Corina. Binnenkort worden de volgende trainingen van ‘Minddistrict’ aangeboden: Je probleem in kaart, Mindfulness, Beter Slapen, Oefenen met ontspannen, Gezonder leven, Zelfhulptraining bij alcoholvrij, Zelfhulptraining Minder Piekeren.

Stel een vraag!
Verder kan iedereen via de website een vraag stellen over gezondheid en welzijn. Dat mag ook anoniem. Vervolgens kan elke wijkbewoner een reactie plaatsen (niet anoniem!), bijvoorbeeld met een advies of tip. Corina: “Ook enkele zorg- en hulpverleners lezen mee. Waar mogelijk reageren zij vanuit hun deskundigheid, gewoon op de website. Dat is heel bijzonder.”
Het doel van de vraagbaak is dat meer problemen opgelost of voorkomen worden met behulp van de kennis en ervaringen uit de wijk zélf.

Delen in een groep
Als je klikt op (Patiënt)groepen kom je uit op de pagina met besloten groepen. Dat varieert van patiëntengroepen, bijvoorbeeld voor diabetes of GGZ, tot de wandelgroep Bezige Barrier. De groepen, en ook andere activiteiten via het Buurtplein, stimuleren onderlinge verbinding in de wijk. Dat heeft veel voordelen. Buurtgenoten helpen elkaar eerder, mensen voelen zich minder eenzaam en het lukt ze beter voor zichzelf te zorgen.

Voor en door wijkbewoners
Het Buurtplein is voor én door wijkbewoners, geeft Corina aan. “Bij het maken van de nieuwe opzet hebben we veel ondersteuning gehad van vrijwilligers en daar zijn we erg blij mee”.

   


Goed om te weten!

  • Het Buurtplein is voor de héle wijk. Dit in tegenstelling tot sociale buurtnetwerken zoals Nextdoor, die Achtse Barrier opdeelt in drie stukken.
  • Op ons Buurtplein kun je anoniem een vraag stellen; op andere sociale buurtnetwerken is dat niet mogelijk.
  • Voor de gratis zelfzorg-trainingen en de groepen heb je een Buurtplein-account nodig.
  • Nog geen account? Dit regel je eenvoudig. Ga naar www.buurtpleinachtsebarrier.nl -> Gezondheid en welzijn -> meer info -> aanmelden (rechtsboven).
  • Het Buurtplein is ook actief op social media. Volg ons via Facebook en Instagram!