Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2019
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Van de Wijkagent...de Babbeltruc

Babbeltruc? Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen.

‘Kan ik geld lenen voor benzine, want ik sta met een lege tank en heb geen cent op zak.’ Of: ‘Mag ik me even voorstellen. Ik ben de nieuwe buurvrouw en woon een paar huizen verderop. Is het mogelijk dat ik even binnenkom en kijk hoe het er bij u uitziet?’ Zomaar een paar voorbeelden van smoesjes die oplichters gebruiken. Ook de klusjesmannen die vooraf betaald willen krijgen kunnen hier onder vallen.

Echt niet onaardig
Het kan zijn dat u voelt dat iets niet in de haak is, maar dat u het onbeleefd vindt om iemand niet te woord te staan of binnen te laten. Hoe onaardig u dit ook vindt, laat onbekenden nooit binnen. Oplichters opereren vaak met z’n tweeën. De een belt aan, lokt u naar binnen en leidt u af met een praatje. De ander ziet kans om ongemerkt uw geld, sieraden of bankpas te stelen.

Bij twijfel niet opendoen
Mijn advies is om altijd eerst via de deurspion of een raam te kijken wie er voor de deur staat. Kan dit niet, houd dan de kierstandhouder erop. Staat er een meteropnemer of een reparateur voor de deur, vraag dan naar een legitimatie- en identiteitsbewijs. Veel bedrijven en instanties sturen vooraf een brief met de datum en het tijdstip dat ze komen.

Blijf rustig
Maar wat als iemand zich toch uw huis binnen weet te praten? Rustig blijven en probeer met praten de man of vrouw de deur uit te krijgen. Zeg bijvoorbeeld dat een familielid of buurman elk moment thuis kan komen. Kijk goed hoe hij of zij er uit ziet en probeer dat te onthouden. Zijn ze de deur uit, kijk dan waar ze heen lopen. Stappen ze in een auto, noteer dan direct merk, kleur en kenteken. Desnoods een gedeelte ervan. Belt u daarna direct 112!

Klusjesmannen
Regelmatig krijgt de politie meldingen van burgers dat er klusjesmannen, zoals gevelreinigers of slotenmakers, onbehoorlijke tarieven vragen voor hun werk. Spreek vooraf een bedrag af en betaal pas achteraf. Mocht je twijfelen over het bedrag, dan overleg eerst met uw partner, kinderen of naasten om in te schatten of het bedrag realistisch is. Ook is het goed om op internet te zoeken naar het bedrijf. Komt het bedrijf regelmatig voor in reviews als oplichters, ga er dan niet mee in zee!