Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2019
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Last van dikke enkels en benen?
Zoek hulp!

Heeft u last van gezwollen enkels? Of zijn uw benen heel dik in verhouding tot de rest van uw lichaam? Vaak is dat lastig en soms ook pijnlijk. Blijf er niet mee rondlopen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan veel hulp bieden.

Nicky Langeslag werkt als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Achtse Barrier. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van oedeem. Bij mensen met oedeem houdt een bepaald deel van het lichaam te veel vocht vast. Er zijn verschillende vormen van oedeem. In dit artikel gaan we in op veneus oedeem (dikke enkels) en lipoedeem (dikke benen).

Dikke enkels
Waarschijnlijk bent u vooral bekend met ‘dikke enkels’. Vooral ouderen hebben hier last van. Vaak denken zij: ach, het hoort bij het ouder worden, daar is toch niets aan te doen. “Dat is dus niet waar”, vertelt Nicky. “Er is zeker wat aan te doen en het is ook belangrijk om er iets aan te doen. Want anders kun je steeds meer klachten krijgen.”

Veneus oedeem ontstaat doordat de bloedvaten in de benen niet meer goed werken. Als gevolg daarvan worden bloed en vocht niet meer goed afgevoerd. Het vocht hoopt zich op in de benen, vooral rond de enkels. De benen voelen moe, zwaar of gespannen aan.

Bewegen belangrijk
Wat is hieraan te doen? Nicky vertelt dat voldoende en goed bewegen het allerbelangrijkste is. “Als fysiotherapeut help ik mensen met oefeningen. Daarna is het belangrijk dat ze er thuis mee aan de gang gaan. Vaak schrijft de huisarts ook plaspillen voor, om de afvoer van vocht te bevorderen.” Steunkousen kunnen nodig zijn, maar dat hoeft lang niet altijd, benadrukt ze.

Met de zomer in aantocht heeft Nicky enkele adviezen. “Bij warm weer houden de benen sneller vocht vast. Extra goed te drinken is daarom belangrijk. Is de enkel dik, leg die dan omhoog; eventueel met een koude handdoek erop. En beweeg de voet regelmatig op en neer. Je zult zien dat de zwelling na een tijdje afneemt.”

Dikke benen
Een minder bekende aandoening is lipoedeem. Dit komt alleen voor bij vrouwen en kan zich vanaf de tienertijd ontwikkelen. “Vrouwen zien hun benen steeds dikker worden, beginnend vanaf de billen, en een ‘sinaasappelhuid’ krijgen. De benen gaan ook pijn doen. De rest van het lichaam wordt meestal niet dikker, tenzij iemand ongezond leeft.”

Vrouwen denken vaak dat hun benen dunner worden als ze gaan afvallen, maar dat is niet het geval. Je valt alleen op andere plekken af, de benen blijven dik. Nicky legt uit hoe dit komt. “De oorzaak is een afwijking van de vetcellen. Dit kan niet meer teruggedraaid worden.”

Diagnose is opluchting
Veel vrouwen weten niet dat ze lipoedeem hebben. “Wanneer het door een arts is vastgesteld, is dat vaak een grote opluchting. Iedereen geeft namelijk tips om anders te eten, terwijl het allemaal niet helpt. Het is fijn om eindelijk te weten wat er aan de hand is, en dat het niet aan jou ligt.”

Lipoedeem is niet te genezen. Als oedeemtherapeut begeleidt Nicky vooral in het omgaan met de aandoening. Zo geeft ze adviezen om klachten te voorkomen en te verminderen. Ook hier geldt: bewegen! Wandelen, fietsen en zwemmen werkt goed. Verder worden meestal steunkousen of een variant hierop aanbevolen.
Sommige vrouwen hebben baat bij psychologische hulp. Vaak is ook een diëtist bij de therapie betrokken. Nicky: “Een gezonde levensstijl leidt tot minder pijn en huidproblemen. Zo kun je de kwaliteit van iemands leven zeker wel verbeteren.”

Goed om te weten:

  • De huisartsen van Achtse Barrier werken nauw samen met de oedeemtherapeut.
  • Voor mensen met veneus oedeem en lipoedeem is de wandelactiviteit ‘Bezige Barrier’ zeer geschikt. Kijk voor informatie op www.achtsebarrier.nl.
  • De oedeemtherapeut behandelt ook lymfoedeem. Deze vorm komt regelmatig voor na een behandeling voor kanker. Het uit zich bijvoorbeeld in een dikke arm.
  • Er bestaat lotgenotencontact via www.lymfoedeem.nl (ook voor lipoedeem) en www.lipv.nl. Heeft u klachten door dikke enkels of benen? Maak een afspraak bij de huisarts. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Stel ze aan Nicky Langeslag via info@fysiotherapieachtsebarrier.nl.