Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2019
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Helpt u onze egels mee?

Het is voorjaar! Struiken en bomen bloesemen en krijgen jong fris bladgroen en ook de egels in onze wijk ontwaken weer uit hun winterslaap.
Dit jaar is door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het jaar van de egel. Deze sympathieke scharrelaars hebben het al jaren moeilijk en nemen in aantal sterk af. Terwijl wij ze met weinig moeite enorm kunnen helpen om dit jaar goed door te komen. Het is heel eenvoudig. Hieronder leest u wat u kunt doen.

 

 

Doen:

  • Zet een schaaltje met vers water in uw voor- en achtertuin. Niet alleen egels, maar ook vogels zijn dankbaar om even wat lekkers te kunnen drinken. GEEF NOOIT MELK. Egels kunnen dat niet verdragen en kunnen er zelfs dood aan gaan.
  • Maak een kleine opening in uw schutting/haag/hekwerk met de buren. 10 bij 15 centimeter is voor een egel al genoeg. Als u en uw buren dit doen, kan de egel door meerdere tuinen scharrelen en vergroot u zijn leef en voedingsgebied enorm. Ook als u alleen tegels in de tuin hebt, kan de egel doorlopen naar andere tuinen waar hij meer voedsel kan vinden.
  • Als u in uw tuin gaat/laat werken let dan goed op. Egels verstoppen zich overdag om te slapen en zijn weerloos tegen grasmaaiers, spades, graafmachines en zo meer. Gebruik ook geen gif om onkruid te bestrijden. Egels krijgen dit rechtstreeks binnen of via de insecten die ze eten en vaak overleven zij dit niet.
  • Rij voorzichtig door de wijk in het donker. Ieder jaar worden weer egels aangereden in onze buurt. Ziet u een egel, wijk dan uit. Een egel zal bij gevaar stil blijven zitten en vlucht niet voor een aankomende auto.

En hoe moet dat dan met de rattenbestrijding?
Als u gif gebruikt of klemmen of kooien zet, zet deze dan nooit op de grond! Egels zijn echte grondscharrelaars terwijl ratten zich het liefst ophouden op schuttingen en in hagen. Egels klimmen bijna niet, ratten des te meer. Zet bestrijdingsmiddelen dan ook altijd op een tafeltje of verhoging van minstens 30 centimeter boven de grond. Haal gif en klemmen overdag wel binnen, anders bestrijdt u vogels in plaats van ratten.

U ziet het: met een paar kleine maatregelen kunt u al veel voor onze egels betekenen. Meer tips en informatie, zoals over wat ze eten, waar ze slapen en wat u nog meer kunt doen?
Kijk op www.egelbescherming.nl.

Heel hartelijk dank.