Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Maart 2019
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Van uw wijkagent

Vorige maand heb ik het gehad over de aangifte. Een belangrijk onderdeel van het strafproces, dat gestart wordt door de aangifte, is de getuige.

Wettig bewijsmiddel
Een verklaring van een getuige wordt erkend als wettig bewijsmiddel. Als je getuige bent van een strafbaar feit, kan de politie je vragen om een getuigenverklaring af te leggen. Je bent dit niet verplicht. Maar voor het onderzoek is het belangrijk dat je vertelt wat je weet.
Wanneer je zelf slachtoffer bent geworden ben je ook dankbaar als er iemand voor jou een getuigenverklaring af wil leggen!

De opgeroepen getuige
Word je opgeroepen om te getuigen in de rechtbank? Dan ben je wel verplicht om te komen. In de wet is namelijk vastgelegd dat iedereen verplicht is om een getuigenis af te leggen. De politie kan de opdracht krijgen om een getuige thuis op te halen en naar de rechtbank te brengen.
Een getuige wordt voor een rechtbank onder ede gehoord. Wanneer een getuige niet de waarheid vertelt, dan kan hij worden vervolgd voor het plegen van meineed.

Gijzelen getuige
Beslist de rechter dat een getuige toch een vraag moet beantwoorden en hij weigert dit, dan loopt hij het risico te worden opgesloten. Dit heet het gijzelen van getuigen. De rechter bepaalt dan, wanneer hij de getuige opnieuw wil horen.

Verschoningsrecht
Soms kun je als getuige een beroep doen op het verschoningsrecht. Je hoeft bijvoorbeeld geen
(belastende) verklaring af te leggen tegen eerste- en/of tweedegraads familieleden.

Veiligheid getuige
Getuigen geven soms aan dat zij bang zijn om een verklaring af te leggen. In de praktijk komt het heel weinig voor dat getuigen daadwerkelijk worden bedreigd. Toch zijn er mogelijkheden om wat extra veiligheid in te bouwen. Zo kan een getuige kiezen voor een domicilie adres i.p.v. het eigen adres. In sommige gevallen is het mogelijk om een verklaring af te leggen onder nummer. Soms kan een getuigenverklaring wettelijk anoniem worden afgelegd. De anonimiteit blijft dan gewaarborgd. Dit gebeurt echter zelden en wordt slechts toegepast rondom zware of georganiseerde criminaliteit.

Als afsluiter in de reeks over het strafproces zal ik volgende maand de verdachte behandelen.

Uw wijkagent, Paul van Oort