Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Maart 2019
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Wandelt u mee met de Bezige Barrier?


Samen wandelen kan zó fijn zijn. Lekker in de buitenlucht, er even uit zijn, een praatje maken met je mede-wandelaar. Heerlijk! En natuurlijk is het goed voor de gezondheid. Daarom is er een nieuwe wandelgroep gestart, begeleid door zorgverleners uit de wijk. We noemen het de Bezige Barrier en iedereen kan meedoen.

De Bezige Barrier is een initiatief van de samenwerkende zorgverleners van Elz’ Achtse Barrier. Een groot aantal van hen wandelt elke dinsdagochtend ter ondersteuning mee, in wisselende samenstellingen. Dit kan een huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, podotherapeut of een verbinder van WIJeindhoven zijn.

Tempo opbouwen
“Er zijn altijd minimaal drie begeleiders”, vertelt podotherapeut Mathijs Restiau. Hij is een van de kartrekkers van de wandelgroep. “We wandelen ongeveer een uur en bouwen het tempo geleidelijk op. Op die manier is het ook prima te doen voor mensen die niet gewend zijn aan wandelen. Iedereen is welkom.”
Voor mensen met bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten, COPD of overgewicht levert een wekelijkse wandeling veel gezondheidswinst op. “Maar ik kan me ook voorstellen dat het interessant is voor wijkbewoners die behoefte hebben aan meer sociaal contact.” Ook mensen die moeilijk lopen, kunnen meedoen.
De Bezige Barrier is een unieke manier om bezig te zijn met je gezondheid, vult Wendy Boeijen van Wijeindhoven aan. “Samen genieten van al het moois dat de Achtse Barrier te bieden heeft, zoals de Bloementuin.” Ze is er trots op hoe zorg- en welzijnswerkers en buurtgenoten in Achtse Barrier samenwerken. “Ik merk dat de mensen in de wijk graag meedoen aan activiteiten die hun gezondheid ten goede komen.”

Verschillende routes
Op 12 februari is met maar liefst 35 belangstellenden al een start gemaakt met de wandelactiviteiten. Samen een beetje uitproberen en kijken of er nog zaken aangepast moeten worden. Bijvoorbeeld het opsplitsen van de groep, zodat iedereen op zijn eigen niveau en in een prettig tempo kan lopen.
In maart gaat het allemaal écht beginnen. De initiatiefnemers hopen op veel deelnemers. Er is geen maximumaantal vastgesteld.

Er staan diverse routes op het programma. Start- en eindpunt is altijd wijkcentrum De Mortel. “We zitten ook te denken aan informatieve bijeenkomsten na de wandeling, want we zijn dan toch al met z’n allen in het wijkcentrum”, gaat Matthijs verder. “Maar eerst het wandelen goed opstarten.”
Goed om te weten:

  • Vooraf aanmelden is niet nodig. We verzamelen elke dinsdag om 11.00 uur bij wijkcentrum De Mortel.
  • Deelname is gratis.
  • Duur van de wandeling: maximaal 1 uur.
  • Heb je vragen? Neem dan contact op met Wendy Boeijen,
    tel. 06 - 33 63 31 86 of wendyboeijen@wijeindhoven.nl.
  • Op Buurtplein www.achtsebarrier.nl vind je regelmatig informatie over de wandelactiviteit. Je kunt hier ook lid worden van de online groep ‘Bezige Barrier’.